Kako (se) rodimo JE pomembno - pogovor z Nino Jenštrle

Episode #61

#061: Kako (se) rodimo, je pomembno - pogovor z Nino Jenštrle

Video verzija te epizode: https://youtu.be/BT8B_Wxhf48 

Ta epizoda ni relevantna le za tiste, ki bodo rodili, ampak za vse, ki so se kdajkoli rodili. Torej za vse. (Brez heca.)

V goste na podcast Življenje in jaz sem ponovno povabila mojo drago prijateljico, izjemno žensko, Nino Jenštrle, ki kot doula (obporodna spremljevalka) deluje že več kot 13 let in vodi t.i. “Priprave na čudovit porod.”

(Nina je bila gostja tudi v epizodi 040: Življenje v objemu svetosti in čarobnosti.)

Zakaj tema porodov?

Ko gledam širšo sliko evolucije človeštva in razmišljam o tem, kako lahko sokreiramo bolj zdravo družbo, opažam, da spregledamo izjemno pomemben dogodek, ki nas pozitivno ali negativno zaznamuje za celo življenje - rojstvo.

To, kako se rodimo, postavi temelj za naše celotno življenje.

Prav tako za žensko, ki rodi, to, KAKO rodi, pomeni bodisi iniciacijo v nov, izjemen nivo lastne moči ali pa jo od nje dodatno oddalji.

 

Pa vendar se družba porodu posveti ravno toliko, da po navadi za “uspešen” porod velja porod, v katerem tako mama kot otrok preživita brez hujših fizičnih posledic.

Pa je res to dovolj?

Tisti, ki se s porodnimi izkušnjami malo bolj ukvarjajo, vedo, da sistem tak kot je, žal večinoma ne deluje za dobro porodnic, dojenčkov in družbe kot celote.

Zato sem čutila klic, da odprem to temo z Nino - saj imamo ne le kot ženske, ampak kot celotna družba moč in odgovornost, da vplivamo na to, kako se nove duše utelešajo na ta planet, in kaj se z ženskami zgodi v tem procesu.

V tej epizodi Nina prinaša svoj izjemen vpogled v pomembnost zavestnega poroda/rojstva za, v prvi vrsti, dojenčka, pa tudi za žensko, ki vstopa v vlogo mame, moškega, ki postaja očka, ter družbo kot celoto.

Dotakneva se tem, kot je:

  • Kaj pomeni porod oz. rojstvo v življenju dojenčka ter ženske in moškega, ki postaneta starša?

  • Kako se ženska na porod pripravi čim bolj zavestno in si ga dovoli doživeti kot portal moči, ki jo za vedno transformira, namesto kot bolečo izkušnjo, ki ji pusti globoke brazgotine na telesu in psihi?

  • Kako se nanj pripravi bodoči očka in kakšna je pravzaprav njegova vloga pri porodu?

  • Kako način, kako se rodimo, vpliva na nas, ko smo dojenčki in skozi celotno življenje?

  • Zakaj so se porodi medikalizirali, kaj je dobro in slabo na trenutno obstoječem sistemu?

  • Ali so porodi doma nevarna modna muha ali nekaj naravnega in varnega?

  • Zakaj obstoječi sistem obravnava porode tako kot jih in kako lahko to spremenimo, da bi bili porodi bolj spoštljivi do žensk in novoroječnkov?

  • In nenazadnje - kakšen bi bil svet, v katerem bi se večina ljudi rodila zavestno, brez travm, z občutkom, da so del podpornega, ljubečega Vesolja?

Ta epizoda ni le za ženske v rodni dobi, čeprav je zanje ta trenutek morda najbolj pomembna.

Ta epizoda je tudi za očete (bodoče in obstoječe), saj v kontekst postavi njihovo vlogo tako pri porodu kot v partnerskem odnosu, ki ga otrok neizbežno spremeni.

Prav tako je za vse, ki imamo kdajkoli kaj opravka z nosečnicami in imamo direktno ali indirektno moč jim olajšati ali zagreniti življenje.

Ta epizoda je za vse, ki aktivno sokreirajo zdravstveni sistem, ki obravnava nosečnice in porode.

In nenazadnje - pa res tega ne pravim za hec - je za vse, ki smo se rodili, torej za vse nas. Ker nam naš lastni porod osmisli v novi luči in se nam mogoče prižge lučka nad glavo, zakaj so se določene stvari v naših življenjih postavile tako kot so se.

Hvala vnaprej za ogled oz. poslušanje in za delitev te epizode, da se dotakne čim širšega kroga ljudi!

~~~~~~~~~

 

Kdo je Nina Jenštrle?

Nina je ena prvih žensk, ki so v Sloveniji začele delovati kot obporodna spremljevalka - doula, torej spremlja pare v izkušnji rojstva otroka.
Kot predavateljica bodoče starše pripravlja na čudovit porod (njene priprave so zdaj online), kot učiteljica Shakti - joge plesa pa ženskam drži prostor vsak teden, da pridejo v stik s svojim centrom, svojo esenco.

Nino najdeš na:

Na njeni spletni strani: www.rojstvoljubezni.si

Direktna povezava do Priprav na čudovit porod: http://rojstvoljubezni.si/cudovit_porod_online/
Na njenem Facebook profilu: https://www.facebook.com/nina.jenstrle
Na Instagramu: @nina_jenstrle

~~~~~~~~~

Če ti je bila ta epizoda všeč, jo prosim deli z drugimi! Hvala :)

Poveži se z mano:

https://www.sandaskoro.si

Prijava na novice: https://www.sandaskoro.si/novice

Instagram: https://www.instagram.com/sandaskoro

Facebook: https://www.facebook.com/sandaskorocoaching/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3AwyNUROvkCtfzqhgt8YCg

Program Vredna: https://www.sandaskoro.si/vredna